Mondzorg behandelingen

Bijzondere zorggroepen

Wilt u meer informatie of een persoonlijk advies? Neem dan hier contact op.

Chemotherapie/bestraling

Als u behandeld wordt voor kanker (met name hoofd/halsgebied) is het verstandig om bij de mondhygiënist onder behandeling te zijn. Zowel alvorens, tijdens en erna kan de mondhygiënist u advies geven wat u kunt doen om klachten te voorkomen, zij kan ondersteuning geven bij mondproblemen en het gebit preventief reinigen om schade te beperken/voorkomen. Problemen in de mond kunnen pijnlijk zijn en het eten, praten en slikken bemoeilijken. U loopt een groter risico op een infectie van de mond. Als de mondproblemen te hevig zijn, kan de behandeling vertraging oplopen of de behandeling moet worden gestopt. Door de behandeling die u krijgt, heeft u kans op irritatie, beschadiging, en ontsteking van het tandvlees, de tong, het wangslijmvlies, het zachte en harde gehemelte, de lippen, de speekselklieren, en de tanden. 

Het optreden van klachten en het ongemak kan per persoon echter erg verschillen. Dit hangt af van het soort chemotherapie en de hoeveelheid van chemotherapie/radiotherapie die u krijgt en hoe uw lichaam hierop reageert. Klachten waaraan u kunt merken dat het mondslijmvlies veranderd: droge mond, slechte adem, gevoeligheid bij het eten of drinken (kruidig of temperatuur), bloedend tandvlees, smaakverlies. Een pijnlijke mond of vVeranderingen van het mondslijmvlies: roodheid, zwelling of witte plekjes (zweertjes), een groter risico op het krijgen van gaatjes, pijn of moeite met slikken en/of praten, verdikt en taai speeksel.  U kunt de meeste van deze bijwerkingen zelf zien of voelen. Bekijk en inspecteer daarom dagelijks uw mond, zodat u de klachten tijdig herkent en kunt aangeven. Het is raadzaam om bij de bovenstaande klachten contact op te nemen met de praktijk. Voor meer informatie kunt u ons bellen.

Droge mond

Iedereen heeft wel eens last van een droge mond. Sommige mensen hebben er echter constant en langdurig last van. Er wordt dan te weinig speeksel geproduceerd. Dit wordt ook wel Xerostomie genoemd. Een droge mond kan een groot effect hebben op uw algemene gezondheid, daarnaast kan door een tekort aan speeksel de beschermende werking voor de tanden, kiezen en het mondslijmvlies wegvallen. Een droge mond kan ontstaan door; bestraling in het hoofd/ halsgebied, systhemische ziekten (syndroom van Sjögren, nieraandoeningen, diabetes (suikerziekte) en medicijngebruik.

Speeksel speelt een belangrijke rol bij de afweer en bescherming van de mond. Daarnaast is speeksel onmisbaar om te kunnen spreken, eten en proeven. Speeksel bevat- net zoals bloed- veel informatie over situaties in de rest van het lichaam en kan daardoor ook gebruikt worden om diagnose te stellen. Als gevolg van een droge mond kunt u een verminderde of zelfs vieze smaak ervaren. Ook kan het problemen opleveren met kauwen, slikken, spreken en slapen. De kans op tandbederf, tandslijtage en slijmvliesontstekingen is hierdoor meer aanwezig. Probeer veel te drinken en de speekselaanmaak stimuleren door kauwen op suikervrije kauwgom. U kunt gebruik maken van tandpasta, mondspoelmiddelen en mondsprays die de slijmvliezen in de mond extra verzorgen. Uw huisarts/specialist kan spray voorschrijven die kunstmatig speeksel aanmaakt, hierdoor blijft de mond vochtig. 

Diabetes

Als diabetespatiënt kan uw lichaam de bloedsuikerspiegel niet meer zelf binnen de normale grenzen houden en produceert u geen of onvoldoende insuline. Ook kan het zijn dat uw lichaam niet meer goed reageert op insuline. De aandoening valt op het eerste oog misschien niet altijd meteen op voor de buitenwereld, maar als gevolg van de ziekte kunnen naast complicaties als hart- en vaatziekten en nieraandoeningen, ook meer zichtbare gevolgen ontstaan, zoals oogaandoeningen, voetproblemen en een slechtere mondgezondheid.

Een handicap

De tandheelkundige zorg voor mensen met een handicap is erg belangrijk. Men heeft eerder kans op problemen in de mond. Zij zijn meer afhankelijk van hulp van anderen. Soms is de motoriek niet goed ontwikkeld, soms heeft men last van angst, soms is er sprake van autisme of een andere geestelijke of lichamelijke afwijking. Wij geven op maat gemaakt advies. Problemen die we veel zien bij mensen met een verstandelijke handicap. De motoriek is vaak verzwakt of beperkt of helemaal beperkt. In de mond kan er sprake zijn van slappe lip-, tong-, wangspieren. Er is sprake van een afwijkende tandstand, spierspanningen, gebitsbeschadigingen door vallen/stoten, maar ook sondevoeding kan problemen in de mond geven.

Zelf denkt men niet vaak aan het poetsen en men heeft soms hulp nodig bij het goed verzorgen van het gebit. 

Kinderen

Vanaf 2 jaar wordt er geadviseerd om met uw kind naar de tandarts te gaan om te wennen. Als uw kind  4 jaar is kan de tandarts een goede controle uitvoeren. Vanaf ong. 6 jaar gaat uw kind wisselen en komen de blijvende tanden en kiezen door. Op deze leeftijd gaat uw kind ook de fijne motoriek ontwikkelen. 

Wij adviseren om vanaf deze leeftijd een afspraak te maken bij ons, omdat dit het juiste tijdstip is om het poetsen (fijne motoriek) onder de knie te krijgen. Wij kunnen uw kind helpen bij het aanleren van de juiste poetsmethode. Het kleuren van de tandplak en samen oefenen van het poetsen zorgt ervoor dat uw kind beter leert poetsen. Ook wordt er samen met u gekeken naar juiste voedingsgewoonten en kunnen wij u helpen bij bijv. het afleren van een speen/ duimen. Als u vragen heeft over de mondverzorging van uw kind, dan kunt u deze gerust aan ons stellen. Mocht uw kind veel gaatjes (cariës) hebben in het melkgebit, dan is de kans groot dat hij/zij dit ook in het blijvende gebit gaat krijgen. Juist dan is het ook aan te raden om de mondhygiënist te bezoeken.

De mondhygiënist kan preventieve maatregelen treffen. Dit kan zijn fluoridelak aanbrengen of in de groeven van de kiezen een laklaag aanbrengen (sealen). Dit kan ervoor zorgen dat uw kind beter beschermt is tegen gaatjes.

Een bezoek aan de mondhygiënist wordt veelal vanuit de basisverzekering voor 100% vergoed tot 18 jaar. U kunt uw verzekeringspolis hierop na kijken.

Ouderen

Een groeiend aantal ouderen behoudt tegenwoordig tot op hoge leeftijd geheel of gedeeltelijk de eigen tanden en kiezen. Deze zjin vaak wel broos, en aangevuld met prothesen en vullingen.  Slijtage en blootliggende tandhalzen komen vaak voor. Dit zorgt voor problemen. Met name gevoelige tanden en kiezen voor koude prikkels en een verhoogd risico op het krijgen van gaatjes.

Medicijnen die men gebruikt hebben verschillende bijwerkingen die een negatief invloed hebben op het gebit. (tandvleesvergroeiing, droge mond en onsteking van het tandvlees). Met het ouder worden, wordt het steeds lastiger om de mond gezond te houden. De mondhygiënist kan u helpen om uw gebit periodiek te onderhouden, zij kan voorlichting geven  over dagelijkse mondverzorging en hulpmiddelen aanreiken die ervoor kunnen zorgen dat het makkelijker, dan wel beter mogelijk wordt om de mond goed schoon te houden.

De praktijk is rolstoeltoegankelijk. Mocht u met een rollator, dan wel rolstoel willen komen, geef dit dan door aan de assistente.

Zwangerschap

Gezond tandvlees is essentieel bij zwangerschap, want een ontsteking aan het tandvlees tijdens de zwangerschap kan een reëel risico vormen. Tijdens de zwangerschap kunnen er veranderingen aan het tandvlees ontstaan. Het tandvlees wordt gevoeliger, roder, gezwollen en bloedt sneller. De oorzaak is een veranderde hormoonspiegel, die zorgt voor een overreactie van het tandvlees op de bacteriën in de tandplak. (= een ontsteking)  Vooral in de eerste 3 maanden is de kans groot.

Het is aan te raden om vóór de zwangerschap (bij kinderwens) de mondhygiënist te bezoeken voor een controle en evt. een professionele reiniging. Maak tijdens de zwangerschap ook nog een afspraak (4e tot 6e maand) bij de mondhygiënist. Mochten er problemen zijn dan kan er advies gegeven worden over hoe het gebit schoon te houden. Ook draagt het preventief reinigen van het gebit bij aan het behoud ervan op de lange termijn.

Sommige vrouwen hebben in de eerste maanden van de zwangerschap ook last van misselijkheid wat soms overgeven tot het gevolg heeft. Het poetsen van tanden en kiezen is hierdoor ook lastiger. Ook nuttigen vrouwen vaak meer zoetigheid tijdens de zwangerschap en bij het geven van borstvoeding en is het risico op het krijgen van gaatjes (cariës) groter.

Neem daarom tijdens de zwangerschap een perfecte mondhygiëne in acht. 

Hart- en vaatziekten

Soms kan de kwaliteit van uw gebit aandoeningen van het hart en van de bloedvaten veroorzaken, of andersom. Er is een relatie aangetoond tussen tandvleesontsteking en het risico op hart- en vaatziekten. Tandvlees kan gaan ontsteken; parodontis. De bacteriën gaan in de ruimte tussen tand en tandvlees zitten (pockets). Door de ophoping van de bacteriën, kan de ontsteking uitbreiden naar het onderliggende weefsel en kaakbot (parodontitis). Een vervelend gevolg kan het verlies van tanden of kiezen zijn. Nog vervelender is het wanneer de schadelijke mondbacteriën in de bloedbaan terechtkomen en zo processen kunnen veroorzaken die leiden tot bloedstolsels. Deze bloedstolsels kunnen een hartinfarct of beroerte tot gevolg hebben. Als u niet regelmatig een mondhygiënist of tandarts bezoekt kan parodontitis lang onopgemerkt blijven.

Een afspraak maken?

Dat kan hier makkelijk en eenvoudig. U kunt vrijwel direct (en zonder verwijzing) bij ons terecht.

Volg ons op

Contactgegevens

Boogmuur 41A, 3991 RP Houten
030 - 636 12 23
Stuur een bericht

Ons nieuwe adres per 27 september:

Standerdmolen 8C 3995 AA HOUTEN

Openingstijden

Maandag   8.00 - 17.00 uur
Dinsdag    8.00 - 17.00 uur
Woensdag   8.00 - 17.00 uur
Donderdag   8.00 - 17.00 uur
Vrijdag   8.00 - 17.00 uur

Woensdagavond 1x per maand 17.30 - 20.30 uur

Telefonisch bereikbaar

Elke werkdag 8.30 - 14.00 uur

Spoed

Mondzorg Poli Utrecht
Bosboomstraat 1
3582 KE Utrecht

+31 (0) 30 303 9750


© 2021 Mondzorg2Gether4Dental, een ontwerp van Joan van der Kroef

Wij gaan verhuizen